Varsotus- ja täyshoitopalvelut

Ammattimaisella varsotuspalvelulla paras alku elämään!

Oriasematoiminnan lisäksi KS-Talli tarjoaa tammanomistajille asiantuntevaa ja valvottua varsotuspalvelua. Tämän mahdollistavat modernit varsomishälyttimet, ternimaidon analysointilaite sekä pakastettu ternimaito. Lisäksi kaikille vastasyntyneille varsoille tehdään vasta-ainemääritys ja eläinlääkäri antaa niille tarvittaessa plasmaa. Näillä toimenpiteillä on pystytty ehkäisemään varsahalvaukset kokonaan.

Omien hevosten lisäksi KS-Tallilla on täysihoidossa siitostammoja ja eri-ikäisiä varsoja.

KS-Talli sijaitsee luonnonkauniissa maalaismaisemassa Hauholla (150 km Helsingistä). Tilalla on 25 hevosen talli ja 3 pihattoa. Aidattuja laitumia on hevosille varattu 40 ha.

Varsojen täyshoito pihattopaikoilla

 Varsasi voi myös jäädä tai tulla kasvamaan KS-Tallille ikätovereiden seuraan. 

KS-Tallilla on varsoja kasvatettu pihatoissa jo 13 vuoden ajan. Kokemukset pihattokasvatuksesta ovat hyvät. Varsoista kehittyy sosiaalisia laumassa. Ikäistensä seura on hevoselle yhtä tärkeää kuin ihmislapsellekin. Luonteessa mahdollisesti esiintyvät ”särmät” hioutuu laumassa ja varsoista kasvaa helposti käsiteltäviä hevosia, sanovat Esko Muttonen ja Eeva-Liisa Penttilä.

-Lisäksi pihatossa kasvaneista varsoista kehittyy lihaksikkaita ja sitkeitä. Niiden koordinaatio on selkeästi parempi kuin karsinassa kasvaneilla. KS-Tallin varsoilla on läpi talven korsirehua saatavilla koko ajan ja niille syötetään väkirehua kaksi kertaa päivässä. Lisäksi ne madotetaan joka toinen kuukausi ja samalla suoritetaan kavioiden huolto.

laitumet

KS-Tallilla on 25 hehtaaria laitumia. Laitumiin on panostettu, koska kesä on kasvatuksen kannalta tärkeää aikaa. Kaikki hevoset pääsevät laitumelle. 1-vuotiaille orivarsoille on oma laidun. 2 ja 3-vuotiaat ovat omassa laumassaan. Nuoret tammat (1-3-vuotiaat) ovat omassa laumassa. Astutettaville tammoille on omat yhteislaitumet joihin laitetaan maximissaan 10 tammaa samaan laumaan. Varsallisille tammoille on oma laumansa. Laitumia lannoitetaan ja niitetään, jotta ne pysyvät hyvässä kunnossa. Joka vuosi vanhentuneet nurmet uusitaan.